Формирование и исследование свойств кисломолочных напитков с использованием дикорастущих целебных трав = Formation and research of properties of fermented milk drinks using wild medicinal herbs
Статья в сборнике трудов конференций
Русский
637.146
молоко; корневище сусака зонтичного ; функциональные продукты; технология ; состав; milk; rhizome of umbelliferous susaka; functional products ; technology; composition
С. 170-177
Чугуновские агрочтения: сборник научных статей по материалам XVI Всероссийской научно-практической конференции агротехнологической направленности "Чугуновские агрочтения", посвященной 300-летию Российской академии наук, 3-4 апреля 2024 г., г. Якутск
Якутск, Издательский дом СВФУ
978-5-7513-3719-3
Чугуновские агрочтения : сборник научных статейпо материалам XVI Всероссийской научно-практической конференции агротехнологической направленности "Чугуновские агрочтения", посвященной 300-летию Российской академии наук, 3-4 апреля 2024 г., г. Якутск / [редакционная коллегия: К. Р. Нифонтов, Н. М. Пинигина, А. А. Сидоров, М. Н. Сидоров, В. В. Устинова, В. В. Устинова, В. В. Устинова, А. З. Платонова]. - Якутск : Издательский дом СВФУ, 2024. - 387, [4]с. : ил., портр. ; 22 см. : ISBN 978-5-7513-3719-3. - 10 экз.
Fermented milk products play an important role in the practice of healthy eating. This is primarily due to their dietary and medicinal properties. As a result of targeted fermentation by lactic acid microorganisms, dairy products acquire a number of advantages: lactic acid, which is formed in the microbiological processes of production of fermented dairy products, and other substances suppress putrefactive intestinal microflora; the content of free amino acids (lysine, methionine and others) increases; a variety of vitamins of group B, H, K, PP, folic and pantothenic acids are produced; a well-dispersed clot is easily digested and quickly absorbed; some strains of lactic acid microorganisms have the ability to take root in the intestines of the body and regulate the gas composition of the intestine, participate in water-salt metabolism, metabolism of proteins, carbohydrates, lipids, nucleic acids, stimulation of the immune system by the release of lysozyme-like enzymes, hydrogen peroxide, lactocins, produce enzymes, biologically active compounds, hormones. The use of wild medicinal local plant raw materials as a source of vitamins and other biologically active substances necessary for the human body for its normal existence has great prospects in the production of functional dairy products. Modern nutrition science considers these plants as vital food products that are important in their nutritional value. As a biologically active food additive, it is possible to consider the use of the rhizome of the umbelliferous susak as an extract and syrup. When using food additives, an important role belongs to the study of the formation of the properties of fermented milk drinks and their research.
Захаров, В. Н.
Формирование и исследование свойств кисломолочных напитков с использованием дикорастущих целебных трав / Захаров В. Н., Елисеева Л. И. ; ФГБОУ ВО "Арктический государственный агротехнологический университет", Агротехнологический факультет //Чугуновские агрочтения : сборник научных статей по материалам XVI Всероссийской научно-практической конференции агротехнологической направленности "Чугуновские агрочтения", посвященной 300-летию Российской академии наук, 3-4 апреля 2024 г., г. Якутск. - Якутск : Издательский дом СВФУ, 2024. - С. 170-177.
Чтение документа возможно в помещении библиотеки